Bruisende Zaken

Duurzaamheid steeds belangrijker bij organisatie evenementen

Duurzaamheid steeds belangrijker bij organisatie evenementen

19-07-2023

Bij de organisatie van grote evenementen in Nederland speelt duurzaamheid een steeds belangrijker thema. Men wil een festival of bijvoorbeeld groot sportevenement in de regio kunnen organiseren, zonder hierbij voor een hevige belasting van het milieu te zorgen. Er zijn verschillende manieren om hierin te voorzien.

Om een eenvoudig voorbeeld te noemen: organisaties kiezen bewust voor de aankoop van bijvoorbeeld een elektrische stapelaar bij Equipment4U voor het verplaatsen van pallets met goederen voor het festival. Het is de vervanger van een heftruck op diesel of benzine. Met een elektrische stapelaar, maar bijvoorbeeld ook met elektrische pallettrucks wordt de uitstoot beperkt op evenemententerreinen.


Mobiele installaties met zonnepanelen voor grote festivals 


Niet alleen de bewuste keuze voor het gebruik van elektrische voertuigen voor het verplaatsen van zware objecten en bijvoorbeeld de opbouw van een podium draagt bij aan het op duurzame wijze organiseren van evenementen. Denk ook aan het gebruik van mobiele installaties met zonnepanelen. Overdag wekken de installaties zonne-energie om het evenemententerrein in de avond te kunnen verlichten. Zo is men in veel mindere mate afhankelijk van grijze stroom. 

Tip: kijk ook eens naar de wijze waarop de band Coldplay inzet op duurzaamheid tijdens hun low carbon tour; het biedt inspiratie voor de evenementen die je zelf organiseert. De band richt een deel van het terrein waar zij optreden in met fietsen en bijvoorbeeld kinetische platen, die tijdens optredens door de beweging van het publiek voor de opwekking van duurzame energie zorgen. 


Gebruik van verschillende herbruikbare materialen 

Naast de mogelijkheid om op verschillende manieren zelf groene stroom op te wekken als evenementenorganisatie, kun je kijken naar mogelijkheden om recyclebare materialen te gebruiken. Een concreet voorbeeld: bij de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo koos men voor medailles, gemaakt van gerecyclede materialen. Ook de podia waarop de medailles werden uitgereikt, werden vooraf gemaakt van herbruikbaar plastic. 

Terugdringen van de hoeveelheid restafval bij evenementen
Ook op festivals in Nederland wordt geprobeerd de stroom met restafval zo goed mogelijk te beperken. Denk ook aan de plastic bekers waarop statiegeld zit; zeker voor kinderen is het de moeite waard om deze bekers tijdens publieke festivals te verzamelen en in te leveren. Het bieden van zo’n vergoeding per beker motiveert mensen ook op festivals zonder kinderen hun bekers terug te brengen, in plaats van ze weg te gooien. De bekers kunnen op een volgend evenement (nadat deze gerecycled zijn) opnieuw worden gebruikt. 

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).