Adverteren werkt!

BRUISENDE COLUMN

Online rouwverwerking

Online rouwverwerking

30-11--0001

Vroeg of laat krijgen we er allemaal mee te maken: het verlies van een dierbare. Een ervaring waar iedereen op zijn eigen manier mee omgaat. Zelfs internet kan hierbij een belangrijke rol spelen.

Wat te doen met de social media van een overledene?

Een vraag waar ze vroeger niet mee hoefden te dealen, maar die tegenwoordig steeds meer aan de orde van de dag is, is: wat te doen met de social media accounts van de overledene? Deel je daarop met de volgers dat iemand is overleden en, zo ja, wanneer doe je dat? Verwijder je het account of laat je het een herdenkingsstatus geven? En hoe lang dan? En wie mogen de pagina bezoeken?

Steun bij rouwverwerking

Allemaal vragen waar je als nabestaande over na moet denken, tenzij een en ander is vastgelegd in een zogenaamd Social Media Testament. Is dat er niet en weet je eigenlijk niet zo goed wat te doen, dan kan het een goed idee zijn om de social media accounts (in ieder geval een tijdje) in stand te houden. Voor veel mensen vormen social media kanalen als Facebook na iemands overlijden namelijk een middel om contact met elkaar te zoeken, elkaar te steunen en een mooie boodschap achter te laten voor de overledene. Dit kan helpen bij de rouwverwerking en uitgroeien tot een postuum eerbetoon waarvan het lezen veel steun kan bieden aan de directe nabestaanden. De stap om het account na verloop van tijd alsnog te sluiten wordt daardoor misschien wel wat lastiger, maar dat is van latere zorg.

Online contact met lotgenoten

Social media en internet bieden daarnaast ook steun aan nabestaanden die niemand in hun omgeving hebben met wie ze kunnen (of willen) praten. Wil je wel je ei kwijt, maar niet bij familie of vrienden, bijvoorbeeld omdat die al genoeg hebben aan hun eigen verdriet, dan is het dus ook een idee om even het internet te doorzoeken. Er zijn tegenwoordig heel wat online groepen (onder andere via Facebook) en forums waar je met lotgenoten kunt praten over jouw rouwproces. Soms werkt het nu eenmaal beter als je even (anoniem) kunt ‘praten’ met een onbekende...

Wil jij meer weten over wat er allemaal geregeld moet worden na een overlijden? Op www.nederlandbruist.nl vind je diverse uitvaartondernemers die je hierover kunnen informeren.

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).