column

Het stokje overgedragen

Het stokje overgedragen

01-08-2020

Als ik na een melding van overlijden kom aanrijden, komt de dochter van de overledene al naar me toe gelopen en gaat me voor, het woonhuis in. We mogen sinds kort weer op huisbezoek, wat de persoonlijke invulling van ons werk zeker ten goede komt.

Bij binnenkomst in de woonkamer vallen de kleurrijke schilderijen aan de muur mij direct op. Ik heb een sterk vermoeden dat ze door iemand uit dit gezin zijn gemaakt. De echtgenote en de dochter beginnen enthousiast en liefdevol te vertellen over hun echtgenoot en vader, de maker van al dit moois.

Het was een bijzonder, uniek en warm persoon. Zijn voorliefde en talent voor plannen en organiseren heeft hij, zo merk ik in het gesprek, doorgegeven aan zijn dochter. In de laatste dagen van zijn indrukwekkende leven heeft hij alles met haar kortgesloten. Hij heeft tot in detail besproken hoe zijn laatste reis er uit moet komen te zien.

Op de rouwkaart een afbeelding van één van de vele door hem gemaakte prachtige schilderijen, er worden foto’s getoond tijdens de besloten plechtigheid in de aula, een goed vriend mag spreken. Er komt mooie passende muziek en er moet nadien voldoende tijd zijn om met elkaar van gedachten te wisselen en herinneringen op te halen onder het genot van heerlijke Indonesische versnaperingen. In Indonesië lagen namelijk zijn roots.

En dit alles wordt niet geleid door mij als uitvaartverzorger, maar door zijn eigen dochter! Hij heeft altijd overal de regie gehouden en nu, voor zijn laatste reis, wil hij dit stokje heel graag aan haar overdragen.

Dus zo gaat het. Ik gepast op de achtergrond ter ondersteuning en de dochter, met het overgenomen stokje van haar vader denkbeeldig in de hand, op de voorgrond.

Ze doet het prachtig! Exact zoals haar vader het gewenst had.

Na de plechtigheid zijn de aanwezigen het met elkaar eens: “Hij kwam even weer helemaal tot leven…”, en dát was nou precies de bedoeling.

Een afscheid, geregisseerd door vader zelf en tot leven gebracht door zijn dochter.

Corine de Ridder is uitvaartverzorger bij Yarden & de Ridder en vertelt maandelijks over haar belevenissen in haar werk.

Randstad 21-08 | 1314 BL Almere 036 - 30 30 130 | www.yarden-deridder.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).