bruisende zaken

De jaarwisseling komt er  weer aan!

De jaarwisseling komt er weer aan!

01-12-2023

Voor onze geliefde huisdieren altijd een spannende tijd. Een periode waarin veel honden en katten last hebben van vuurwerk angst. Erg vervelend voor onze favoriete viervoeters. Gelukkig kunnen we onze huisdieren hier een beetje mee helpen.

Wat zien we bij vuurwerkangst?


• Lage houding, oren plat of opzij
• Lippen aflikken
• Hijgen (zonder het warm te hebben)
• Geeuwen (zonder moe te zijn)
• Nerveus of onrustig rondlopen
• Weglopen
• Niet willen eten Voor hele angstige dieren is het beter om het dier te laten wennen. Omdat er maar een keer per jaar zoveel vuurwerk is, kennen onze huisdieren dit niet. Begin zo vroeg mogelijk al met filmpjes en geluid. Zet in eerste instantie het geluid zacht. Hoe vaker de hond of kat het hoort en ziet, hoe rustiger hij zal worden. Als het filmpje opstaat, ga dan lekker spelen of voer uw huisdier. Op die manier krijgt hij mee dat het minder spannend is dan het lijkt.

Kleine tips om de angst te verminderen:


• Sluit alle ramen en deuren.


• Zet een radio of tv aan.


• Afleiding (voerspelletjes zijn hier perfect voor).


• Straf je hond niet voor zijn angst. Roep je hond bij je en laat hem/haar in de rust.


• Zet de mand of bench op een rustige plek, dit is een vertrouwde plek voor huisdieren.


• Gebruik bij ernstig bange katten een Feliway verdamper in huis. Die stelt de kat gerust en zorgt dat ze zich minder angstig voelen. Start hier al drie weken voor oudejaarsdag mee!
• Zorg voor een warm en veilig schuilplaatsje, bijvoorbeeld een kartonnen doos of een fleecekleed over de tafel heen, waar de katten onder kunnen kruipen.

Vroeger was het advies: negeer het gedrag. Dit willen we eigenlijk niet meer doen. Het is zo dat als we het angstige gedrag gaan negeren dat ons huisdier aanleren dat ze eigenlijk niet bij ons terecht kunnen. Dit is uiteraard wel het geval. Roep daarom de hond altijd bij u. Laat hem rustig bij u zitten of liggen. Liever niet actief aandacht geven, want dat kan de angst verergeren. Hiermee bevestigt u namelijk de angst van uw huisdieren, terwijl met rust en uw aanwezigheid de hond sneller kalmeert.

Bij extreme gevallen kan medicatie van pas komen. Voor overleg mag u altijd bellen! Echter adviseren wij om het dier te trainen zodat de angst minder wordt. Medicatie is niet altijd de beste oplossing.

Belangrijke tip:

Zorg dat uw huisdier gechipt is, mocht hij toch schrikken en weglopen,. Zorg ook dat de chip op het juiste adres geregistreerd staat en uw telefoonnummers nog kloppen. Dit kunt u checken op www.chipnummer.nl.

Team AniCura Dierenkliniek Maaspoort wenst u en uw huisdier fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar!

Om deze redenen kiest u voor AniCura Dierenkliniek Maaspoort

Het belang van uw huisdier staat bij ons altijd voorop, want wij luisteren echt naar de mensen die in onze kliniek komen, aldus onze klanten. Met dat vertrouwen gaan we dan ook heel zorgvuldig om.

Bij ons kunt u onder andere terecht voor: cardiologie, chirurgie, dermatologie, laparascopische sterilisaties, diagnostische beeldvorming, laboratoriumonderzoek en tandheelkunde. Zo krijgt ieder dier de beste zorg onder een dak.

Supervriendelijke medewerkers met een groot inlevingsgevoel. Theo Top mensen met hart voor dieren. Jos Ze zijn heel bekwaam, erg lief voor dieren en stellen de baasjes ook gerust. Weten heel goed waarover ze praten, erg professioneel. Merlin Goede medische hulp voor onze dierbaarste huisgenoten. Martijn

Belgeren 1, Den Bosch 073 - 641 65 78 | maaspoort@anicura.nl www.anicura.nl/maaspoort

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).