Column

Partneralimentatie vanaf 1 januari 2023  Nieuwe wijze van berekenen

Partneralimentatie vanaf 1 januari 2023 Nieuwe wijze van berekenen

01-01-2023

Rechters gaan met ingang van volgend jaar op een andere manier berekenen hoeveel partneralimentatie mensen kunnen betalen na een echtscheiding.

De financiële draagkracht van gescheiden partners speelt een rol als de hoogte van de alimentatie wordt bepaald. Bij de berekening van kinderalimentatie gaat de rechter ervan uit dat de ouders 30 procent van hun netto besteedbare inkomen kwijt zijn aan wonen. Maar bij partneralimentatie wordt de draagkracht tot nu toe berekend op basis van de werkelijke woonlasten. Dat verandert per 1 januari 2023.

Woonbudget

Volgens de nieuwe normen gaan rechters voor zowel partner- als kinderalimentatie rekenen met een woonbudget dat 30 procent van het netto inkomen bedraagt, waaruit alle woonkosten worden betaald. Het staat iedereen vrij om meer of minder uit te geven aan wonen, maar daar houden de rechters in principe geen rekening meer mee bij de berekening van de alimentatie.

Uitzonderingen

Het komt voor dat een onderhoudsplichtige partner er niet aan ontkomt meer uit te geven aan wonen dan het vastgestelde woonbudget. De rechter kan daar rekening mee houden bij de draagkrachtberekening als de hogere woonlasten niet vermijdbaar en niet verwijtbaar zijn. Er kan ook reden zijn om rekening te houden met lagere woonlasten van de onderhoudsplichtige, als de ex-partner geld tekortkomt en de rechter vraagt daar naar te kijken. Die moeten dan wel duurzaam aanmerkelijk lager zijn dan het woonbudget.

Jusvergelijking

In het algemeen wordt het redelijk gevonden dat de partner die alimentatie ontvangt daarna niet meer te besteden heeft dan de onderhoudsplichtige ex. De rechter kan op verzoek van betrokkenen het inkomen van beide partijen met elkaar vergelijken. Nu geldt nog de zogeheten jusvergelijking: wat blijft er over aan vrije bestedingsruimte nadat aan de eerste levensbehoeften is voldaan? Ook die manier van berekenen verandert volgend jaar. We bekijken dan wat beide partijen feitelijk te besteden hebben. Dat moet gelijk zijn nadat de alimentatie is betaald. Bijzondere kosten die niet verwijtbaar en niet vermijdbaar zijn, worden in die vergelijking meegenomen.

Ik ben als advocaat gespecialiseerd in het personen- en familierecht en het jeugdrecht. Uiteraard heb ik een rechtenstudie en de beroepsopleiding advocatuur gevolgd, dat is vanzelfsprekend toch?! Veel belangrijker voor u is om te weten hoe ik te werk ga en wat ik voor u kan betekenen.

Mijn cliënten zullen u vertellen dat ik me vastbijt in uw zaak, strijd voor uw juridische belangen en altijd oog heb voor het belang van uw kinderen. Ik heb oor naar uw emoties en sta u bij met raad en daad, maar ik ben ook eerlijk tegen u over wat wel en niet kan en waar u wel of niet op mag rekenen.

Jan Heinsstraat 2D ’s-Hertogenbosch 073-7820422 info@vv-advocatuur.nl www.vv-advocatuur.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


08883 Boetiek 24