Column

Als vader niet  meer kan praten...

Als vader niet meer kan praten...

01-12-2020

Het einde van Leonard naderde. De familie had een bijeenkomst gepland en mij gevraagd om langs te komen om de uitvaart te bespreken. Ik werd hartelijk ontvangen door moeder en dochter. In de kamer zaten de andere dochter en zoon aan de koffie, Leonard lag nog in zijn kamer op bed. Het gezin vertelde dat Leonard ALS had en in het laatste stadium van zijn leven was gekomen.

"Samen met u verzorgen we de unieke en persoonlijke uitvaart van uw dierbare. Onze taak is luisteren, ontzorgen en organiseren."

Hij had gekozen voor euthanasie en zou de week erna komen te overlijden. Het was een geliefde man, dus ze verwachtten veel mensen op de uitvaart (dit was nog voor de coronatijd). Het zou een bont gezelschap worden van familie, vrienden, buren en collega’s die allemaal nog steeds Leonard kwamen bezoeken.

Leonard hield van het bos, het Hollandse landschap en de molens. De volgende dag zouden ze voor de laatste keer met het hele gezin naar het bos gaan. Gezien de diversiteit van het gezelschap tijdens de uitvaart kwamen we tot een ritueel. Het gezin zou mooie takken uit het bos meenemen en deze in een grote bak plaatsen. We bedachten kaartjes die met een rood lint aan de takken konden worden vastgemaakt tijdens de condoleances en de uitvaart. De takken verbinden ons met elkaar en alle mensen lopen als een rode draad door het leven van Leonard. Op de kaartjes konden de mensen herinneringen schrijven.

Toen we alles hadden besproken kwam Leonard uit bed. We vertelden hem wat onze ideeën waren. We lieten ook de kaart en de kist zien die we hadden uitgekozen. Op zijn spraakcomputer gaf hij aan dat hij zeer tevreden was. Hij vond het prachtig! Ik nam afscheid van de familie en Leonard begeleidde mij naar de voordeur. Ik kreeg een dikke knuffel van hem en met een grote glimlach zwaaide hij mij uit. Ik zag hem in mijn achteruitkijkspiegel en moest even slikken, want de volgende keer zou Leonard er niet meer zijn.

Weiver 7, Krommenie 06-34768926 | www.ligthartuitvaartzorg.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


10464 - Danny Pro (vh Yordanka Boneva Schoonmaakbedrijf)