bruisende zaken

Zo lang mogelijk wegblijven bij slaapmedicatie: zo doe je dat!

Zo lang mogelijk wegblijven bij slaapmedicatie: zo doe je dat!

11-04-2024

Bijna iedereen krijgt in zijn leven weleens te maken met slaapproblemen. Ontzettend vervelend. Want slecht slapen is ontzettend van invloed op je dagelijkse welzijn.

Naast een goed matras met bijvoorbeeld een hoeslaken 180x200, een fijn dekbed en een kussen dat jouw hoofd goed ondersteunt, zijn er nog meer dingen die je kan doen om je nachtrust te verbeteren zonder aan de medicatie te gaan. We gaan daar in dit artikel nader op in.

Houdt een ritme aan

Een fijn bed met een lekker matras en dekbed met bijvoorbeeld een dekbedovertrek lits jumeaux zijn echt nodig voor een goede nachtrust. Zorg in periodes dat je slecht slaapt, dat je een strak ritme aanhoudt met 7 dagen per week vaste bedtijden en tijden dat je opstaat. Slaap niet uit na een slechte nacht en gooi in het weekend niet je hele ritme om. Dit brengt je biologische klok alleen maar meer op hol.

Ga slim om met beweging

Bewegen is goed. Als je overdag voldoende beweegt, is je lijf in de avond moe genoeg om in rust te gaan en in slaap te vallen. Probeer echter een uur of twee voor je gaat slapen beweging waarbij je hartslag omhoog gaat zo veel mogelijk te beperken. Je lichaam heeft de tijd nodig om tot rust te komen.

Ga slim om met voeding

We weten allemaal dat we na vijf uur in de middag moeten uitkijken met cafeïne, maar ook andere elementen in ons voedingspatroon kunnen van invloed zijn op ons slaapritme. We weten dat veel rauwe ui en knoflook of grote stukken vlees van negatieve invloed kunnen zijn op de kwaliteit van onze nachtrust. Daarnaast moet je vlak voor je gaat slapen niet te veel meer eten. Wie gaat slapen met een volle maag, slaapt een stuk onrustiger. Een handje chips kan prima, maar niet de hele zak!

Reduceer stress

Reduceer stress klinkt een beetje als een dooddoener. Veel mensen hebben het gevoel dat er nou eenmaal geen mogelijkheid is om minder stress te ervaren. De dingen die je moet doen, moeten nou eenmaal gedaan worden. Kijk toch of je jezelf niet bepaalde dingen oplegt die voor extra stress zorgen. Ja, je werk moet gedaan worden, maar een keertje niet schoonmaken, een keertje niet sporten of een etentje met vrienden overslaan omdat dat meer rust in je kop brengt, is in het kader van een goede nachtrust een uitstekende keuze.

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


BRUIST PUZZELS


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


03561 Hoorservice Schram