Adverteren werkt!

BRUISENDE COLUMN

HSP,  wat moet je ermee?

HSP, wat moet je ermee?

30-11--0001

Hoogsensitief, je hebt de term ongetwijfeld weleens horen vallen. Maar wat is dat nu eigenlijk precies, hoogsensitief zijn? Wat moet je ermee? En hoe weet je of jij dat ook bent?

Hoogsensitiviteit, een last of een talent?

Iemand die hoogsensitief (of hooggevoelig) is, is meer dan andere mensen gevoelig voor prikkels zoals geluiden, bewegingen, aanraking en licht. Dankzij hun sensitiviteit hebben HSP’ers (hoogsensitieve personen) vaak ook een hoog ontwikkeld inlevingsvermogen en kunnen ze de emoties van anderen goed inschatten. Al die prikkels bij elkaar kunnen echter soms wat overweldigend werken waardoor HSP vaak wordt ervaren als een last. Dat terwijl anderen het juist zien als een talent.

Jij ook?

Maar hoe weet jij of jij zelf ook een HSP’er bent? Veel mensen zijn er zich niet van bewust, maar toch is vijftien tot twintig procent van de mensen hoogsensitief. Hoe gevoelig je voor prikkels bent, verschilt van persoon tot persoon, maar als jij het idee hebt dat ook jij heftiger dan anderen reageert op prikkels van buitenaf, dan zou het dus zomaar kunnen dat jij een HSP’er bent. Online zijn er heel wat testen te vinden om dit te checken, hoewel die lang niet allemaal even betrouwbaar zijn. Je zou ze kunnen gebruiken als eerste indicatie en mocht je het vervolgens echt zeker willen weten, dan kun je altijd nog een afspraak maken bij een HSP-professional.

Voordelen

En wat dan, als je weet dat je inderdaad een HSP’er bent, wat moet of kan je daar dan mee? Wat jij zelf wil! Je weet nu in ieder geval waardoor het komt dat je wat sneller overprikkeld raakt en kunt daar eventueel rekening mee houden mocht je er te veel last van hebben. Maar onthoud: hoogsensitief zijn hoeft geen last te zijn als je er goed mee om weet te gaan, het heeft zelfs de nodige voordelen. Zo hebben HSP’ers een enorm inlevingsvermogen waardoor ze goed kunnen inschatten wat anderen nodig hebben. Daarnaast beschikken ze over een groot rechtvaardigheidsgevoel en zijn ze bovendien vaak creatief onderlegd. Je zou het dus inderdaad ook kunnen zien als een talent!

Denk je dat jij (of iemand in je omgeving) ook hoogsensitief bent? Op www.nederlandbruist.nl vind je diverse HSP-specialisten die je hier meer over kunnen vertellen.

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).