bruisende zaken

Een duurzame techniek die vrijheid geeft

Een duurzame techniek die vrijheid geeft

30-05-2022

De techniek omtrent 3D printers is de laatste jaren steeds toegankelijker geworden. Waar je in het begin veel geld kwijt was voor een printer, kan je nu al een 3D printer aanschaffen voor € 200. Met een 3D printer kan je verschillende voorwerpen printen van groot tot klein. Gaat een onderdeel bijvoorbeeld kapot of raakt deze beschadigd, dan kan een 3D printer het onderdeel opnieuw printen. Dit maakt een 3D printer een duurzame techniek, doordat onderdelen voor reparatie geprint kunnen worden. Dit artikel geeft tips op het gebied van verschillende print mogelijkheden, om de 3D Printers op de juiste manier te gebruiken.

Soorten 3D prints

Een 3D printer heeft in totaal twee verschillende soorten prints die gemaakt kunnen worden. De eerste methode is het gebruik van plastic filament via een FFF/ FDM 3D printer. Bij de tweede methode wordt er 3D printer resin gebruikt, om de creaties te maken. Maar wat is nu het verschil tussen de twee methodes?

Filament printen

Filament wordt vaak gebruikt voor grote objecten, waarbij er handmatige afwerking vereist is. Bij een 3D print met filament, wordt het object laag voor laag opgebouwd door het plastic filament te smelten. Het gesmolte plastic wordt door het spuitstuk naar buiten geduwd, net zolang tot het object klaar is. 

Een filament printer kent zowel voor als nadelen. Zo is een printer met filament gemakkelijk in gebruik, relatief goedkoop, en is er veel kleur en materiaalkeuze. Daarentegen is een filament printer slecht in het printen van kleine voorwerpen, moeten de objecten nabewerkt worden en kan een print veel tijd kosten. 

Resin printen

Resin wordt veel gebruikt voor kleine zeer gedetailleerde objecten. De resin die wordt gebruikt voor het printen is gemaakt van een vloeibare hars, die door middel van licht wordt uitgehard. De hars wordt aangebracht en van onder verlicht om het verhardingsproces te activeren.

Ook het gebruik van resin ken zo zijn voor en nadelen. Zo is een 3D printer voor resin eenvoudig in gebruik, zijn de 3D prints van een zeer hoge resolutie, duurt het niet lang voordat de print klaar is en is het zeer geschikt voor kleine prints. Daarentegen moeten de geprinte objecten vaak nog verder uitharden om het te gebruiken, ligt de kostprijs van de resin hoger dan filament en kan er door het beperkte print oppervlakte alleen kleine objecten geprint worden. 

Ga je voor grote of kleine objecten, dan is het handig om deze informatie bij de hand te hebben. Zo gebruik je de juiste print methode en zijn de geprinte onderdelen van goede kwaliteit. 

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


10375 Monique Bankras Uitvaartbegeleiding